Diaconaal (half)jaar – tussenjaar

Zoek je een overbrugging voor enkele maanden? Heb je vragen over de manier waarop je je leven wilt inrichten? Weet je nog niet wat je wilt gaan studeren en zoek je een zinvolle invulling voor een tussenjaar? Of ben je juist afgestudeerd en wil je een periode iets betekenen voor anderen en tegelijkertijd werk- en levenservaring opdoen? Is je studie of je werk niet wat je ervan had verwacht? Kom dan voor een diaconaal (half) jaar in de Herberg! Je kunt ook je maatschappelijke diensttijd op deze manier invullen.

Een diaconaal tussenjaar loopt in principe van september tot en met juni. Het betreft dus één studiejaar. Het is ook mogelijk vijf maanden te komen: van september tot februari en van februari tot juli. Daarnaast is ook mogelijk per direct aan het werk te gaan. Zie de oproep van Nienke aan het einde van deze pagina.

Leerdoelen en werkzaamheden
Je kunt aangeven wat je zou willen leren. Misschien wil je groeien in zelfstandigheid, wil je je bezinnen op de toekomst, wil je leren samenwerken en verantwoordelijkheid dragen, wil je groeien in je geloof, of ben je op zoek naar meer structuur in leven. Je krijgt een begeleider die onder andere met jou je leerdoelen evalueert.
Je werkt iedere week 32-36 uur en voert verschillende werkzaamheden uit, zoals kamers schoonmaken, (brood)maaltijden verzorgen, receptiewerk, activiteiten in het Koetshuis begeleiden, optrekken met gasten. Naast het noodzakelijke werk zoeken we met jou naar werkzaamheden die passen bij je ervaring en opleiding. Een diaconaal jaar staat goed op je CV. Er is plek voor vier diaconaal werkers. Je werkt met hen en met veel andere vrijwilligers. Samen leveren jullie een onmisbare bijdrage aan het werk van de Herberg.

Huisvesting
Je hebt de hele periode de beschikking over een eigen kamer in het Koetshuis en met de andere diaconaal medewerkers een gezamenlijke huiskamer.

Zakgeld, zorgverzekering en reiskosten
In het seizoen 2021/2022 ontvangen de diaconaal werkers een vergoeding van € 116 bruto per maand. Dit bedrag bestaat uit € 75 zakgeld en € 41 voor een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering (als je 18 jaar of ouder bent).
Reiskosten van en naar huis in de weekenden worden vergoed op basis van de kosten van openbaar vervoer of een kilometervergoeding.

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor een aantal maanden vrijwilligerswerk, een tussen(half)jaar of een maatschappelijke diensttijd in de vorm van een diaconaal jaar?

Neem contact op met de Herberg en vraag naar Rein van der Knijff of Idelette Westerhof. Telefoon: 026-3342225 of email vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.
Als je je wilt aanmelden voor een oriënterend gesprek, sla dan het formulier aanmelding diaconaal jaar op, vul het in en stuur dat ingevuld naar vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

Verslag van de huidige dia: 

Goed voor je skills.

Het is wat oubollig hoor, maar het werkte wel. Mijn moeder las in het kerkblad over diaconaal werk in de Herberg. Omdat ik net had besloten een tussenjaar te nemen, heb ik gereageerd. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik te laat zou zijn, maar wat schetst mijn verbazing: ik was de eerste en ben nog steeds de enige! Gelukkig werkt oud-dia Dorine nog twee dagen.

Al bij het eerste gesprek vond ik het hier keileuk en dat is het nog steeds. De sfeer is fantastisch, het is gezellig, iedereen spreekt je aan, met de meeste gasten heb ik een leuke klik, het werk is afwisselend. Er is geen taak die ik niet leuk vind. Behalve ramen zemen in de regen 😉 dan!

O ja, nu nog even over mezelf. Ik ben 18 jaar, de oudste in het gezin. Ik heb twee zusjes en een broertje. Mijn zusje komt morgen een dagje logeren. Heel leuk, kan ze gelijk helpen in de keuken. Ik kom uit Wellseind. Waar dat ligt? Nou, dat mag je opzoeken.

Verder hoop ik natuurlijk dat ik heel snel een paar maatjes krijg. Ben je jong en wil je je skills ontwikkelen? Kom een keer meelopen en je bent verkocht.

Nienke Huisman