Diaconaal (half)jaar – tussenjaar

Ben jij op zoek naar een tussenjaar?

Heb je nog geen studiekeuze gemaakt? Twijfel je over je toekomstplannen? Ben je net afgestudeerd en zoek je eerst een plek om iets voor een ander te betekenen? Meld je dan nu aan voor een vormingsjaar bij de Herberg in Oosterbeek! Daar ga je vijf of tien maanden ontzettend veel meemaken en plezier hebben met andere jongeren. We zoeken naar nieuwe jongeren voor een tussenjaar vanaf eind augustus 2024.

De Herberg in het kort

Bij de Herberg komen mensen twee tot zes weken om tot rust te komen. Bijvoorbeeld omdat ze overbelast zijn, te maken hebben met eenzaamheid of spanningen binnen relaties. Met liefdevolle aandacht, het openen van de Bijbel en een vast dagelijks ritme komt er ruimte voor herstel.

Inhoud van het tussenjaar

Het tussenjaar bij de Herberg is gericht op jouw vorming, ontwikkeling en het meegeven van belangrijke en unieke ervaringen. Zo heb je wekelijks een gesprek met je coach waarin je persoonlijke leerdoelen kan opstellen en het kunt hebben over wat belangrijk is in jouw leven. Met andere jongeren en de gasten heb je regelmatig Bijbelstudies. Die kunnen gaan over eigenschappen of skills die van belang kunnen zijn voor de rest van je leven! Denk aan het krijgen van (meer) zelfvertrouwen, je verdiepen in Gods liefde voor jou of bijvoorbeeld pro-actiever worden. Doordat je op kamers gaat zal je ook zelfstandiger worden.

Met je coach kijk je naar je talenten en hoe je die in je tussenjaar het beste voor de Herberg in kunt zetten. Dat wordt natuurlijk gecombineerd met je leerdoelen. Zo ontstaat er een op maat gemaakt tussenjaar, speciaal voor jou! Concreet gezegd: je kan gaan wandelen met gasten of je kan gaan meewerken in de keuken. Of denk aan het schoonmaken van kamers, het bemannen van de receptie of het repareren van het een of ander. Waar liggen jouw gaven en talenten?

Doe bij de Herberg je tussenjaar!

Pastoraal Diaconaal Centrum De Herberg is een verlengstuk van de kerk. Het is een plek waar mensen tot rust komen en het zicht op God (her)vinden. Tegelijkertijd is het een plek waar vele vrijwilligers zich inzetten. Alleen dankzij vrijwilligers kan de Herberg bestaan. Zij bewijzen de Herberg en vooral haar gasten een grote dienst door zonder vergoeding mee te werken. Ze stellen zich dienstbaar op. Of anders gezegd: ze zijn diaconaal bezig. Vandaar dat jongeren die bij de Herberg een christelijk tussenjaar doen ook wel diaconaal medewerkers worden genoemd, oftewel ‘dia’s’.

Investering

Voor een tussenjaar bij de Herberg hoef je alleen maar je tijd en enthousiasme mee te nemen!

Beloning

Jongeren die dit vormingsjaar hebben gedaan ervaren dit als een unieke ervaring. Juist door anderen een jaar lang te helpen krijgen ze zelf enorm veel. Naast het werken en leren is er ook tijd om samen regelmatig activiteiten buitenshuis te ondernemen en erop uit te trekken. Zo ontstaat er veel gezelligheid en goede vriendschappen. Natuurlijk leer je veel van de gesprekken met je coach en door je werkzaamheden. Je doet sociale vaardigheden op door de gesprekjes die je hebt met gasten. O ja, hebben we al gezegd dat je bij de Herberg gratis op kamers mag en dat je bovendien ook zakgeld krijgt?

Verslagje van een eerdere dia:

Goed voor je skills.

Het is wat oubollig hoor, maar het werkte wel. Mijn moeder las in het kerkblad over diaconaal werk in de Herberg. Omdat ik net had besloten een tussenjaar te nemen, heb ik gereageerd. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik te laat zou zijn, maar wat schetst mijn verbazing: ik was de eerste!

Al bij het eerste gesprek vond ik het hier keileuk en dat is het nog steeds. De sfeer is fantastisch, het is gezellig, iedereen spreekt je aan, met de meeste gasten heb ik een leuke klik, het werk is afwisselend. Er is geen taak die ik niet leuk vind. Behalve ramen zemen in de regen dan!

O ja, nu nog even over mezelf. Ik ben 18 jaar, de oudste in het gezin. Ik heb twee zusjes en een broertje. Mijn zusje komt morgen een dagje logeren. Heel leuk, kan ze gelijk helpen in de keuken. Ik kom uit Wellseind. Waar dat ligt? Nou, dat mag je opzoeken.

Ben je jong en wil je je skills ontwikkelen? Kom een keer meelopen en je bent verkocht.

Nienke Huisman