Vrijwilligers in de Herberg

Naast een kleine betaalde staf werken er circa 200 vrijwilligers in de Herberg. Zij zorgen ervoor dat de gasten zich welkom voelen.

Dat er in de Herberg zoveel vrijwilligers werken heeft niet alleen een financiële reden. Zij bepalen door hun gemotiveerde en enthousiaste inzet een groot deel van de sfeer in huis. De gasten merken dat op.

Wil je vanuit je geloof iets betekenen voor de naaste? Ben je sociaal betrokken, zoek je een fijne werksfeer en geloofscontact met anderen? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken. Klik hier voor een overzicht van het vrijwilligerswerk dat wij bieden.

Meer informatie

Neem voor informatie contact op met één van de coördinatoren (Caroline Eisma of Rein van der Knijff) dat kan per e-mail: vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl of telefonisch: 026-334 22 25.

Vrijwilliger in de Herberg

Wil je vanuit je geloof iets betekenen voor de naaste? Ben je sociaal betrokken, zoek je een fijne werksfeer en geloofscontact met anderen? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken.

Welk vrijwilligerswerk bieden wij?

Al het vrijwilligerswerk vindt plaats op de Pietersberg. Vrijwel alle werkzaamheden worden in teamverband uitgevoerd. Het vrijwilligerswerk is te verdelen in verschillende groepen:

Dagvrijwilliger

Als dagvrijwilliger werk je één vaste dag per week of veertien dagen. Je werkt mee in de keuken en doet ondersteunend (huishoudelijk) werk met of voor de gasten. Samen met gasten, team en andere vrijwilligers drinkt je koffie en thee en neem je deel aan de maaltijden.

Keukenvrijwilliger 

Je wordt ongeveer 1x per 6 weken ingedeeld van vrijdagmiddag tot zondagavond of maandagmorgen. Je verzorgt de (brood)maaltijden voor de gasten. Het is ook mogelijk op een vaste dag door de week de warme maaltijd te bereiden.

Koetshuisvrijwilliger

In het Koetshuis (naast de Herberg) worden dagconferenties en vergaderingen gehouden. Als vrijwilliger ondersteun je deze activiteiten. Je ontvangt de gasten, verzorgt de koffie en thee en de lunch.

Technische activiteiten

Een belangrijk deel van het onderhoud aan het gebouw gebeurt door onderhoudsvrijwilligers. De werkzaamheden bestaan onder andere uit: schilderen, onderhoud van de tuin, kleine reparaties en grotere renovaties.

Stafvervanger of gastvrouw/-heer

Je werkt met een collega-vrijwilliger een (vaste) avond per week of veertien dagen, of een deel van een weekend (24 uur) per maand. Je hebt aandacht voor de gasten en verzorgt de dagopening, tafelleiding en dagsluiting. Als gastvrouw of gastheer werk je een vaste dag per week van 7.30 uur tot 16.00 uur.

Receptievrijwilliger

De werkzaamheden bestaan o.a. uit het opnemen van de telefoon, ontvangen van bezoek en gasten, lichte administratieve werkzaamheden, post verzenden en agendabeheer.

Meer informatie

Neem contact op met één van de coördinatoren (Caroline Eisma of Rein van der Knijff)  tel. (026-334 22 25). Of vul het reactieformulier in en mail dit naar vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

Motivatie om een tussenjaar te doen

Marleen volgde de studie Grieks en Latijn, maar besloot na haar studie een tussenjaar te doen. ‘Ik kom uit een gezin waarin het belangrijk is om je talenten te gebruiken, maar ook om je in te zetten voor het koninkrijk van God. Die studie Grieks en Latijn was wel heel leuk, maar ik vond het ook een beetje een ‘luxe-studie’, want terwijl ik mij verdiepte in eeuwenoude teksten, leefden mensen elders op de wereld in armoede en ongelijkheid.’

Ze besluit een tussenjaar te doen die ze als vrijwilliger doorbrengt in een Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek.  ‘Tot mijn eigen verbazing voelde ik me er snel thuis.’

Stafvervangers en gastvrouwen

Je bent op zoek naar zinvol werk wat je met je partner, je vriend of vriendin kunt doen? Of je bent op zoek naar zinvol werk samen met een andere vrijwilliger? Gezellig samen optrekken en ondertussen veel betekenen voor mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Veel vrijwilligers in de Herberg doen dit al jaren.

Op dit moment is er een vacature voor stafvervangers voor de zondagmiddag en -avond. Indien je op een ander moment beschikbaar bent, kunnen we kijken naar de mogelijkheden. Je zorgt voor een gezellige sfeer, bent aanspreekpunt voor de gasten, lost kleine probleempjes op, verzorgt de tafelleiding, dagsluiting en doet iets gezelligs met de gasten.

Natuurlijk word je goed ingewerkt. Heb je belangstelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Tussenjaar

Ben jij op zoek naar een tussenjaar? Heb je nog geen studiekeuze gemaakt? Twijfel je over je toekomstplannen? Ben je net afgestudeerd of net gestopt met je studie en zoek je eerst een plek om iets voor een ander te betekenen? Meld je dan nu aan voor een vormingsjaar bij de Herberg in Oosterbeek! Kom vanaf september 2023 een tussenjaar doen samen met andere jongeren. Bekijk snel de video en lees hieronder meer informatie.

De Herberg in het kort
Bij de Herberg komen mensen twee tot zes weken om tot rust te komen. Bijvoorbeeld omdat ze overbelast zijn, te maken hebben met eenzaamheid of spanningen binnen relaties. Met liefdevolle aandacht, het openen van de Bijbel en een vast dagelijks ritme komt er ruimte voor herstel.

Inhoud van het tussenjaar
Het tussenjaar bij de Herberg is gericht op jouw vorming, ontwikkeling en het meegeven van belangrijke en unieke ervaringen. Zo heb je wekelijks een gesprek met je coach waarin je persoonlijke leerdoelen kan opstellen en het kunt hebben over wat belangrijk is in jouw leven. Met andere jongeren en de gasten heb je regelmatig Bijbelstudies. Die kunnen gaan over eigenschappen of skills die van belang kunnen zijn voor de rest van je leven! Denk aan het krijgen van (meer) zelfvertrouwen, je verdiepen in Gods liefde voor jou of bijvoorbeeld pro-actiever worden. Doordat je op kamers gaat zal je ook zelfstandiger worden.

Met je coach kijk je naar je talenten en hoe je die in je tussenjaar het beste voor de Herberg in kunt zetten. Dat wordt natuurlijk gecombineerd met je leerdoelen. Zo ontstaat er een op maat gemaakt tussenjaar, speciaal voor jou! Concreet gezegd: je kan gaan wandelen met gasten of je kan gaan meewerken in de keuken. Of denk aan het schoonmaken van kamers, het bemannen van de receptie of het repareren van het een of ander. Waar liggen jouw gaven en talenten?

Doe bij de Herberg je tussenjaar!
Pastoraal Diaconaal Centrum De Herberg is een verlengstuk van de kerk. Het is een plek waar mensen tot rust komen en het zicht op God (her)vinden. Tegelijkertijd is het een plek waar vele vrijwilligers zich inzetten. Alleen dankzij vrijwilligers kan de Herberg bestaan. Zij bewijzen de Herberg en vooral haar gasten een grote dienst door zonder vergoeding mee te werken. Ze stellen zich dienstbaar op. Of anders gezegd: ze zijn diaconaal bezig. Vandaar dat jongeren die bij de Herberg een christelijk tussenjaar doen ook wel diaconaal medewerkers worden genoemd, oftewel ‘dia’s’.

Investering
Voor een tussenjaar bij de Herberg hoef je alleen maar je tijd en enthousiasme mee te nemen!

Beloning
Jongeren die dit vormingsjaar hebben gedaan ervaren dit als een unieke ervaring. Juist door anderen een jaar lang te helpen krijgen ze zelf enorm veel. Naast het werken en leren is er ook tijd om samen regelmatig activiteiten buitenshuis te ondernemen en erop uit te trekken. Zo ontstaat er veel gezelligheid en goede vriendschappen. Natuurlijk leer je veel van de gesprekken met je coach en door je werkzaamheden. Je doet sociale vaardigheden op door de gesprekjes die je hebt met gasten. O ja, hebben we al gezegd dat je bij de Herberg gratis op kamers mag en dat je bovendien ook zakgeld krijgt?

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor een aantal maanden vrijwilligerswerk, een tussen(half)jaar of een maatschappelijke diensttijd in de vorm van een diaconaal jaar?

Neem contact op met de Herberg en vraag naar Rein van der Knijff of Idelette Westerhof. Telefoon: 026-3342225 of email vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.
Als je je wilt aanmelden voor een oriënterend gesprek, sla dan het Formulier aanmelding diaconaal jaar op, vul het in en stuur dat ingevuld naar vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

Verslagje van een vorige dia:

Goed voor je skills.

Het is wat oubollig hoor, maar het werkte wel. Mijn moeder las in het kerkblad over diaconaal werk in de Herberg. Omdat ik net had besloten een tussenjaar te nemen, heb ik gereageerd. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik te laat zou zijn, maar wat schetst mijn verbazing: ik was de eerste en ben nog steeds de enige! Gelukkig werkt oud-dia Dorine nog twee dagen.

Al bij het eerste gesprek vond ik het hier keileuk en dat is het nog steeds. De sfeer is fantastisch, het is gezellig, iedereen spreekt je aan, met de meeste gasten heb ik een leuke klik, het werk is afwisselend. Er is geen taak die ik niet leuk vind. Behalve ramen zemen in de regen 😉 dan!

O ja, nu nog even over mezelf. Ik ben 18 jaar, de oudste in het gezin. Ik heb twee zusjes en een broertje. Mijn zusje komt morgen een dagje logeren. Heel leuk, kan ze gelijk helpen in de keuken. Ik kom uit Wellseind. Waar dat ligt? Nou, dat mag je opzoeken.

Verder hoop ik natuurlijk dat ik heel snel een paar maatjes krijg. Ben je jong en wil je je skills ontwikkelen? Kom een keer meelopen en je bent verkocht.

Nienke Huisman

Niet betaald krijgen en toch heel veel ontvangen. Plezier maken en echt iets betekenen voor de ander. Ben je 15 jaar of ouder? Dan is vakantiewerk in de Herberg iets voor jou. Wij bieden je een werkvakantie van 2 weken of langer aan. Je doet onder meer huishoudelijk werk, receptiewerk en verzorgt de broodmaaltijden. Dit werk gebeurt in teamverband.
Naast je 36-urige werkweek heb je nog tijd genoeg om leuke dingen te doen. Je hebt een eigen kamer in het Koetshuis en er is voor jou en de andere vakantievrijwilligers een gezellige woonkamer. Je reiskosten worden vergoed en voor het eten wordt gezorgd.
Een maatschappelijke stage behoort in de zomerperiode ook tot de mogelijkheden.
Meer informatie
Neem contact op met de Herberg en vraag naar Rein van der Knijff of Idelette Westerhof. Telefoon: 026-3342225 of email vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

             

Fijn dat je interesse hebt in vrijwilligerswerk. Bekijk hier onze folder vrijwilligerswerk en lees inspirerende verhalen van een aantal van onze vrijwilligers.

Volg ons via Instagram, Facebook en LinkedIn!