Vrijwilligers in de Herberg

Naast een kleine betaalde staf werken er tientallen vrijwilligers in de Herberg. Zij zorgen ervoor dat de gasten zich welkom voelen.

Dat er in de Herberg zoveel vrijwilligers werken heeft niet alleen een financiële reden. Zij bepalen door hun gemotiveerde en enthousiaste inzet een groot deel van de sfeer in huis. De gasten merken dat op.

Wil je vanuit je geloof iets betekenen voor de naaste? Ben je sociaal betrokken, zoek je een fijne werksfeer en geloofscontact met anderen? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken. Klik hier voor een overzicht van het vrijwilligerswerk dat wij bieden.

Meer informatie

Neem voor informatie contact op met één van de coördinatoren (Caroline Eisma of Rein van der Knijff) dat kan per e-mail: vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl of telefonisch: 026-334 22 25.

Vrijwilliger in de Herberg

Wil je vanuit je geloof iets betekenen voor de naaste? Ben je sociaal betrokken, zoek je een fijne werksfeer en geloofscontact met anderen? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken.

Welk vrijwilligerswerk bieden wij?

Al het vrijwilligerswerk vindt plaats op de Pietersberg. Vrijwel alle werkzaamheden worden in teamverband uitgevoerd. Het vrijwilligerswerk is te verdelen in verschillende groepen:

Dagvrijwilliger

Als dagvrijwilliger werkt u één vaste dag per week of veertien dagen. Je werkt mee in de keuken en doet ondersteunend (huishoudelijk) werk met of voor de gasten. Samen met gasten, team en andere vrijwilligers drinkt u koffie en thee en neem je deel aan de maaltijden.

Keukenvrijwilliger 

Je wordt ongeveer 1x per 6 weken ingedeeld van vrijdagmiddag tot zondagavond of maandagmorgen. Je verzorgt de (brood)maaltijden voor de gasten. Het is ook mogelijk op een vaste dag door de week de warme maaltijd te bereiden.

Koetshuisvrijwilliger

In het  Koetshuis (naast de Herberg) worden dagconferenties en vergaderingen gehouden. Als vrijwilliger ondersteun je deze activiteiten. Je ontvangt de gasten, verzorgt de koffie en thee en de lunch.

Technische activiteiten

Een belangrijk deel van het onderhoud aan het gebouw gebeurt door onderhoudsvrijwilligers. De werkzaamheden bestaan onder andere uit: schilderen, onderhoud van de tuin, kleine reparaties en grotere renovaties.

Stafvervanger of gastvrouw/-heer

Je werkt met een collega-vrijwilliger een (vaste) avond per week of veertien dagen, of een deel van een weekend (24 uur) per maand. Je hebt aandacht voor de gasten en verzorgt de dagopening, tafelleiding en dagsluiting. Als gastvrouw/-heer werk je een vaste dag per week van 7.30 uur tot 16.00 uur.

Receptievrijwilliger
De werkzaamheden bestaan o.a. uit het opnemen van de telefoon, ontvangen van bezoek en gasten, lichte administratieve werkzaamheden, post verzenden en  agendabeheer.

Meer informatie

Neem contact op met één van de coördinatoren (Caroline Eisma of Rein van der Knijff)  tel. (026-334 22 25). Of vul het reactieformulier in en mail dit naar vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

Motivatie om een tussenjaar te doen

Marleen volgde de studie Grieks en Latijn, maar besloot na haar studie een tussenjaar te doen. ‘Ik kom uit een gezin waarin het belangrijk is om je talenten te gebruiken, maar ook om je in te zetten voor het koninkrijk van God. Die studie Grieks en Latijn was wel heel leuk, maar ik vond het ook een beetje een ‘luxe-studie’, want terwijl ik mij verdiepte in eeuwenoude teksten, leefden mensen elders op de wereld in armoede en ongelijkheid.’

Ze besluit een tussenjaar te doen die ze als vrijwilliger doorbrengt in een Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek.  Tot mijn eigen verbazing voelde ik me er snel thuis.

Stafvervangers en gastvrouwen

Je bent op zoek naar een zinvol werk wat je met je partner of vriendin kunt doen. Gezellig samen optrekken en ondertussen veel betekenen voor mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Veel vrijwilligers in de Herberg doen dit al jaren.

Op dit moment zijn er vacatures voor stafvervangers voor de avond (16.30 – 22.30 uur, eens per veertien dagen) en voor het weekend (24 uur,  eens per maand).  Je zorgt voor een gezellige sfeer, bent aanspreekpunt voor de gasten, lost kleine probleempjes op en verzorgt de dagopening, tafelleiding en dagsluiting. In verband met ziekte is er ook een vacature voor gastvrouw overdag. Liefst voor de maandag.

Natuurlijk word je goed ingewerkt. Heb je belangstelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vrijwilliger creativiteit op vrijdagmiddag

Houd je van gezelligheid en ben je graag creatief bezig? Dan zijn we wellicht op zoek naar jou. ’s Middags zijn we in huis bezig met creativiteit. Marja, onze activiteitenbegeleider zit te springen om hulp.  Ben je op vrijdagmiddag van 15.00 – 17.00 uur beschikbaar?  We komen graag met je in contact.

Keukenvrijwilliger in het weekend

Houd je van kokkerellen en zie je graag dat mensen genieten van wat je hebt klaargemaakt? Dan is deze vacature wellicht iets voor jou. We zoeken keukenvrijwilligers voor het weekend. Je komt op vrijdagmiddag (eventueel avond) en zorgt het hele weekend voor de maaltijden. Tussendoor heb je tijd om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving. Je wordt goed ingewerkt en trekt het weekend op met de stafvervangers.

Brandwacht voor de zondagavond

Je slaapt van zondagnacht op een kamer in het Koetshuis en de brandtelefoon is naar jou doorgeschakeld. Mocht het brandalarm afgaan, gelukkig gebeurt dat zelden, dan sta je de brandweer te woord. Indien mogelijk verzorg je op maandagmorgen het ontbijt. Reiskosten worden vergoed. Misschien een leuke taak voor een student uit Ede of Nijmegen?

Diaconaal medewerker

Zoek je een overbrugging voor enkele maanden? Heb je vragen over de manier waarop je je leven wilt inrichten? Weet je nog niet wat je wilt gaan studeren en zoek je een zinvolle invulling voor een tussenjaar? Of ben je juist afgestudeerd en wil je een periode iets betekenen voor anderen en tegelijkertijd werk- en levenservaring opdoen? Is je studie of je werk niet wat je ervan had verwacht? Kom dan voor een diaconaal (half) jaar in de Herberg! Je kunt ook je maatschappelijke diensttijd op deze manier invullen.

Een diaconaal tussenjaar loopt in principe van september tot en met juni. Het betreft dus één studiejaar. Het is ook mogelijk vijf maanden te komen: van september tot februari en van februari tot juli. Het is ook mogelijk per direct aan het werk te gaan. Zie de oproep van Nienke aan het einde van deze pagina.

Leerdoelen en werkzaamheden
Je kunt aangeven wat je zou willen leren. Misschien wil je groeien in zelfstandigheid, wil je je bezinnen op de toekomst, wil je leren samenwerken en verantwoordelijkheid dragen, wil je groeien in je geloof, of ben je op zoek naar meer structuur in leven. Je krijgt een begeleider die onder andere met jou je leerdoelen evalueert.
Je werkt iedere week 32-36 uur en voert verschillende werkzaamheden uit, zoals kamers schoonmaken, (brood)maaltijden verzorgen, receptiewerk, activiteiten in het Koetshuis begeleiden, optrekken met gasten. Naast het noodzakelijke werk zoeken we met jou naar werkzaamheden die passen bij je ervaring en opleiding. Een diaconaal jaar staat goed op je CV. Er is plek voor vier diaconaal werkers. Je werkt met hen en met veel andere vrijwilligers. Samen leveren jullie een onmisbare bijdrage aan het werk van de Herberg.

Huisvesting
Je hebt de hele periode de beschikking over een eigen kamer in het Koetshuis en met de andere diaconaal medewerkers een gezamenlijke huiskamer.

Zakgeld, zorgverzekering en reiskosten
In het seizoen 2021/2022 ontvangen de diaconaal werkers een vergoeding van € 116 bruto per maand. Dit bedrag bestaat uit € 75 zakgeld en € 41 voor een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering (als je 18 jaar of ouder bent).
Reiskosten van en naar huis in de weekenden worden vergoed op basis van de kosten van openbaar vervoer of een kilometervergoeding.

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor een aantal maanden vrijwilligerswerk, een tussen(half)jaar of een maatschappelijke diensttijd in de vorm van een diaconaal jaar?

Neem contact op met de Herberg en vraag naar Rein van der Knijff of Idelette Westerhof. Telefoon: 026-3342225 of email vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.
Als je je wilt aanmelden voor een oriënterend gesprek, sla dan het formulier aanmelding diaconaal jaar op, vul het in en stuur dat ingevuld naar vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

Verslagje van de huidige dia:

Goed voor je skills.

Het is wat oubollig hoor, maar het werkte wel. Mijn moeder las in het kerkblad over diaconaal werk in de Herberg. Omdat ik net had besloten een tussenjaar te nemen, heb ik gereageerd. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik te laat zou zijn, maar wat schetst mijn verbazing: ik was de eerste en ben nog steeds de enige! Gelukkig werkt oud-dia Dorine nog twee dagen.

Al bij het eerste gesprek vond ik het hier keileuk en dat is het nog steeds. De sfeer is fantastisch, het is gezellig, iedereen spreekt je aan, met de meeste gasten heb ik een leuke klik, het werk is afwisselend. Er is geen taak die ik niet leuk vind. Behalve ramen zemen in de regen 😉 dan!

O ja, nu nog even over mezelf. Ik ben 18 jaar, de oudste in het gezin. Ik heb twee zusjes en een broertje. Mijn zusje komt morgen een dagje logeren. Heel leuk, kan ze gelijk helpen in de keuken. Ik kom uit Wellseind. Waar dat ligt? Nou, dat mag je opzoeken.

Verder hoop ik natuurlijk dat ik heel snel een paar maatjes krijg. Ben je jong en wil je je skills ontwikkelen? Kom een keer meelopen en je bent verkocht.

Nienke Huisman

Niet betaald krijgen en toch heel veel ontvangen. Plezier maken en echt iets betekenen voor de ander. Ben je 15 jaar of ouder? Dan is vakantiewerk in de Herberg iets voor jou. Wij bieden je een werkvakantie van 2 weken of langer aan. Je doet onder meer huishoudelijk werk, receptiewerk en verzorgt de broodmaaltijden. Dit werk gebeurt in teamverband.
Naast je 36-urige werkweek heb je nog tijd genoeg om leuke dingen te doen. Je hebt een eigen kamer in het Koetshuis en er is voor jou en de andere vakantievrijwilligers een gezellige woonkamer. Je reiskosten worden vergoed en voor het eten wordt gezorgd.
Een maatschappelijke stage behoort in de zomerperiode ook tot de mogelijkheden.
Meer informatie
Neem contact op met de Herberg en vraag naar Rein van der Knijff of Idelette Westerhof. Telefoon: 026-3342225 of email vrijwilligerswerk@pdcdeherberg.nl.

             

Fijn dat je interesse hebt in vrijwilligerswerk. Bekijk hier onze folder vrijwilligerswerk.

Volg ons via Instagram en Facebook!