Kom-op-adem weken

Leven met verlies


De kom-op-adem midweek ‘Leven met verlies’ is voor mensen die een dierbare aan de dood verloren hebben. Je voelt een leegte en vraagt je af waar God is in dit grote verdriet. Je herkent gevoelens van verdriet, machteloosheid, boosheid en angst. Je vraagt je af hoe je je leven zonder hem of haar moet vormgeven. Je wilt hier samen met God, met anderen die dit herkennen maar ook alleen over nadenken in een prachtige omgeving.

Voor deze drie dagen is er een speciaal programma opgezet. De maaltijden gebruiken we gezamenlijk. Er zijn groepsgesprekken rond een open Bijbel, themabijeenkomsten en creatieve activiteiten. Verder is er genoeg vrije tijd om rust te zoeken en te genieten van de schitterende omgeving in Oosterbeek. Natuurlijk houden we rekening met de coronamaatregelen, mochten die dan van toepassing zijn. Een gastenbegeleider van de Herberg zal samen met twee vrijwilligers deze midweek leiden.

De kom-op-adem midweek ‘Leven met verlies’ wordt gehouden van woensdag 15 november tot en met vrijdag 17 november 2023 en kost €265,00. Pro Life vergoedt deze kom-op-adem midweek als Herstelprogramma (Herstellingsoord) vanaf Mediumpolis. Heb je belangstelling of wil je informatie? Bel ons tijdens het spreekuur of vul het informatieformulier in.

Ervaring van Gerda, een deelnemer van een Kom-op-adem midweek:

‘Vijftien maanden na het plotselinge overlijden van mijn man was ik deelnemer van de Kom-op-adem dagen. Samen met anderen die korter of langer geleden hun partner verloren, kwam ik letterlijk drie dagen op adem in de gastvrije omgeving waar niets de medewerkers en de vrijwilligers teveel was. Hoewel ik veel gelezen heb over rouwen om een dierbare, heeft het me goed gedaan om met elkaar in gesprek te gaan over het verlies en de impact daarvan op ons leven en functioneren. Het mooie was dat we elkaar met een paar woorden begrepen en er heel veel herkenning was. We leerden dat emoties er mogen zijn en dat het niet helpt om ze weg te stoppen. Er groeide in die drie dagen verbondenheid vanwege de gezamenlijke ervaring van verdriet en gemis. Ook ervaarde ik een diepe verbondenheid in het geloof en het delen van ons geloofsvertrouwen of juist de vragen en worstelingen hiermee.

Het programma bestond uit een goede afwisseling van gesprekken, Bijbelstudie, stilte en ontspanning. Het was heerlijk om na een intensieve groepssessie het bos in te kunnen gaan en te genieten van de vogels en de natuur of me terug te trekken op mijn eigen kamer. Ook het heerlijke eten en het feit dat ik daar zelf niet over na hoefde te denken, zorgde voor een ontspannen gevoel! Ik wil ook de warme betrokkenheid van de begeleiders en de vrijwilligers noemen. Zij hebben er voor gezorgd dat ik goed kan terugkijken op deze dagen. Ik kan iedereen die meer wil weten over leven met verlies en zijn/haar ervaringen wil delen, deze dagen aanbevelen!’

In Balans – Voor mensen met burn-out klachten

Je hebt een vol en druk leven en je zou wel wat rust en/of nieuwe inspiratie kunnen gebruiken. Je kunt en doet veel, maar soms zou je eens helemaal niets willen. Je wilt voorkomen, dat je in een burn-out terecht komt, als een soort preventie dus. Dan is deze midweek waarschijnlijk wat voor jou.

Deze drie dagen is er een speciaal programma. Je hebt een eigen kamer en gebruikt de maaltijden samen met de andere deelnemers. Er zijn verschillende groepsactiviteiten rond het thema balans, waarin ook de Bijbel opengaat en creativiteit een plek krijgt. Ook zullen we naar buiten gaan om tot rust te komen in en te genieten van de prachtige omgeving van de Herberg. Tussendoor zijn er steeds momenten voor jezelf.

De Kom-op-adem midweek ‘In balans’ wordt naar verwachting gegeven in D.V. april 2024 en kost € 265. Pro-life vergoedt (in 2023) een deel van de kosten als Herstelprogramma (Herstellingsoord) vanaf de mediumpolis. Heb je belangstelling of wil je informatie? Bel ons tijdens het spreekuur of vul het informatieaanvraag formulier in.

Kom-op-adem dag ‘Opa’s en oma’s met verlies’

In november 2022 hebben we twee Kom-op-adem midweken georganiseerd die in het teken stonden van rouw en verlies. Vanuit deze dagen werd duidelijk dat er ook behoefte is om specifiek aandacht te geven aan rouw en verlies bij opa’s en oma’s die een kleinkind hebben verloren. Vandaar dat de Herberg een Kom-op-adem ontmoetingsdag organiseert speciaal voor opa’s en oma’s.
Op deze dag willen we stilstaan bij de impact van het verlies van een kleinkind. Wat doet het met u als opa en oma en wat is de invloed daarvan op (familie)relaties? We geven hierover niet alleen waardevolle informatie, ook het ontmoeten van elkaar en het delen van ervaringen als lotgenoten zijn belangrijke onderdelen van het programma. Op verschillende manieren hopen we het gemis van uw kleinkind ook zichtbaar te maken.
We nodigen u van harte uit! Wellicht heeft u vrienden of kennissen voor wie dit een waardevolle ontmoeting zou zijn. Vertel hen dan gerust hierover. Deze dag wordt gehouden in het Koetshuis, Pieterbergseweg 19 te Oosterbeek. U kunt zich aanmelden via komopadem@pdcdeherberg.nl of telefonisch via 026-3342225. De kosten zijn 60,- p.p.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met Aline de Boer of Jansje Spaan op maandag of vrijdag tussen 9.00-10.00 uur.

Wandelen met de Psalmen

Op deze retraitedag ontvangen we je in het Koetshuis van de Herberg. De Psalmen staan deze dag centraal. Samen met een aantal anderen gaan we op verschillende manieren naar de Psalmen luisteren en laten we ons inspireren door de woorden die lang geleden zijn opgeschreven, maar nog steeds veel zeggingskracht hebben. Tijdens een wandeling in de prachtige natuur rond de Pietersberg, worden we stil en aan de hand van fragmenten uit de Psalmen en luisteren naar wat God ons wil zeggen. In de Koetshuiszaal slaan we de Bijbel open om samen Psalmen te lezen. We luisteren naar psalmen die gezongen worden en kijken naar kunst die gemaakt is naar aanleiding van de Psalmen. Kortom een dag om tot rust te komen en je te laten verrassen.