Kom-op-adem

Leven met verlies


De kom-op-adem midweek ‘Leven met verlies’ is voor mensen van wie een dierbare is overleden. Je voelt een leegte en vraagt je af waar God is in dit grote verdriet. Je herkent gevoelens van verdriet, machteloosheid, boosheid en angst. Je vraagt je af hoe je je leven zonder hem of haar moet vormgeven. Je wilt hier samen met God, met anderen die dit herkennen maar ook alleen over nadenken in een prachtige omgeving.

Voor deze drie dagen is er een speciaal programma opgezet. De maaltijden gebruiken we gezamenlijk. Er zijn groepsgesprekken rond een open Bijbel, themabijeenkomsten en creatieve activiteiten. Verder is er genoeg vrije tijd om rust te zoeken en te genieten van de schitterende omgeving in Oosterbeek. Natuurlijk houden we rekening met de coronamaatregelen, mochten die dan van toepassing zijn. Een gastenbegeleider van de Herberg zal samen met twee vrijwilligers deze midweek leiden.

De kom-op-adem midweek ‘Leven met verlies’ wordt gehouden van woensdag 15 november tot en met vrijdag 17 november 2023 en kost €265,00. De christelijke zorgverzekeraar vergoedt deze kom-op-adem midweek als Herstelprogramma (Herstellingsoord) vanaf Mediumpolis. Heb je belangstelling of wil je informatie? Bel ons tijdens het spreekuur of vul het informatieformulier in.

Ervaring van Gerda, een deelnemer van een Kom-op-adem midweek:

‘Vijftien maanden na het plotselinge overlijden van mijn man was ik deelnemer van de Kom-op-adem dagen. Samen met anderen die korter of langer geleden hun partner verloren, kwam ik letterlijk drie dagen op adem in de gastvrije omgeving waar niets de medewerkers en de vrijwilligers teveel was. Hoewel ik veel gelezen heb over rouwen om een dierbare, heeft het me goed gedaan om met elkaar in gesprek te gaan over het verlies en de impact daarvan op ons leven en functioneren. Het mooie was dat we elkaar met een paar woorden begrepen en er heel veel herkenning was. We leerden dat emoties er mogen zijn en dat het niet helpt om ze weg te stoppen. Er groeide in die drie dagen verbondenheid vanwege de gezamenlijke ervaring van verdriet en gemis. Ook ervaarde ik een diepe verbondenheid in het geloof en het delen van ons geloofsvertrouwen of juist de vragen en worstelingen hiermee.

Het programma bestond uit een goede afwisseling van gesprekken, Bijbelstudie, stilte en ontspanning. Het was heerlijk om na een intensieve groepssessie het bos in te kunnen gaan en te genieten van de vogels en de natuur of me terug te trekken op mijn eigen kamer. Ook het heerlijke eten en het feit dat ik daar zelf niet over na hoefde te denken, zorgde voor een ontspannen gevoel! Ik wil ook de warme betrokkenheid van de begeleiders en de vrijwilligers noemen. Zij hebben er voor gezorgd dat ik goed kan terugkijken op deze dagen. Ik kan iedereen die meer wil weten over leven met verlies en zijn/haar ervaringen wil delen, deze dagen aanbevelen!’

Mijn familie en ik

In november 2023 hopen we een kom-op-adem midweek te houden rond familierelaties. Met name wanneer familierelaties ingewikkeld zijn voor je of wanneer het niet lekker loopt, kan dit heel waardevol zijn. Vooraf vul je een intakeformulier in waarin je de situatie van jezelf in relatie tot je familie beschrijft, de uitdagingen die zich voordoen en je verlangen. Tijdens de kom-op-adem dagen ga je hiermee aan de slag. De kom-op-adem midweek ‘Mijn familie en ik’ is voor mensen die er naar uitzien een stap te zetten naar meer verbinding met familie of met een familielid. Alle kleine verbindende stappen die je nu in familieverband zet, hebben impact, ook op de volgende generatie. Je wilt hier samen met God, met de begeleiders en met andere deelnemers die dit zullen herkennen over nadenken. Uiteraard is er ook ruimte om het besprokene alleen te overdenken, in een prachtige omgeving. Deze kom-op-adem midweek is van D.V. maandag 20 november tot en met woensdag 22 november en wordt geleid door Bea Sonneveld (Hoofd Gastenbegeleiding), Aline de Boer (Gastenbegeleider) en ds. Johan Tekelenburg (predikant). Je investering is € 265. Dit is inclusief maaltijden en overnachtingen. Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Bel ons tijdens het spreekuur of vul het informatieformulier in.

Grootouders met verlies

Na een goede en bijzondere ervaring in 2023 hebben we er als Herberg opnieuw voor gekozen om specifiek aandacht te geven aan rouw en verlies bij opa’s en oma’s die een kleinkind hebben verloren met een Kom-op-adem dag ‘Opa’s en oma’s met verlies’. Deze KOA-dag vindt plaats op D.V. zaterdag 10 februari 2024. We willen stilstaan bij de impact van het verlies van een kleinkind, wat doet dat met opa’s en oma’s en wat is de invloed daarvan op (familie)relaties? We geven hierover niet alleen waardevolle informatie, maar ook de ontmoeting en het delen als lotgenoten onder elkaar wordt een belangrijk onderdeel van het programma. Op verschillende manieren hopen we met elkaar uw kleinkind en het gemis van hem of haar zichtbaar te maken.

We nodigen u van harte uit! Wellicht heeft u vrienden of kennissen voor wie dit een waardevolle ontmoeting zou zijn. Stuur deze informatie dan gerust door.

Deze dag wordt gehouden in het Koetshuis, Pietersbergseweg 19 te Oosterbeek. U kunt zich aanmelden via komopadem@pdcdeherberg.nl of telefonisch via 026-3342225.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met Aline de Boer of Jansje Spaan op maandag of vrijdag tussen 9.00-10.00 uur.

In Balans – Voor mensen met burn-out klachten

Je hebt een vol en druk leven en je zou wel wat rust en/of nieuwe inspiratie kunnen gebruiken. Je kunt en doet veel, maar soms zou je eens helemaal niets willen. Je wilt voorkomen, dat je in een burn-out terecht komt, als een soort preventie dus. Dan is deze midweek waarschijnlijk wat voor jou.

Deze drie dagen is er een speciaal programma. Je hebt een eigen kamer en gebruikt de maaltijden samen met de andere deelnemers. Er zijn verschillende groepsactiviteiten rond het thema balans, waarin ook de Bijbel opengaat en creativiteit een plek krijgt. Ook zullen we naar buiten gaan om tot rust te komen in en te genieten van de prachtige omgeving van de Herberg. Tussendoor zijn er steeds momenten voor jezelf.

De Kom-op-adem midweek ‘In balans’ wordt naar verwachting gegeven in D.V. april 2024. De christelijke zorgverzekeraar vergoedt (in 2023) een deel van de kosten als Herstelprogramma (Herstellingsoord) vanaf de mediumpolis. Heb je belangstelling of wil je informatie? Bel ons tijdens het spreekuur of vul het informatieformulier in.